Thursday 31 March 2011

Menu di hari-hari Banjir........Ikan Keli Masak Lomak Cili Api....

Cita dia lagu ni....... 

Satu hari aku ngan budak2 umah aku ni p la memancing..dapat la sedikit rezeki pada hari tu.......Hasil daripada memancing di sungai yang dirahsiakan........akhirnya dapat la seekor ikan keli .....ada la besaq lengan aku...........boleh tahan la......ganaih nak mampuih....tapi atas kerjasama rakan serumahku.....huh...setel ikan tu......wah dah macam tangkap ikan jaws ja...hahahahahhahaha....Tapi betoi nak habaq mai kt hampa...kuat betoi ikan tu.........

Bila dah dapat ikan.....mula dok pikiaq nak masak apa....pikiaq punyan pikiaq....pikiaq punya pikiaq.....dapat satu idea nk masak "ikan keli masak lomak cili api"................ Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii...... aku mana reti nk siang(proses) ikan ni.....dah la byk misai.....kang kena gigit....x kawin aku nt..hahahahahahaha..

Esok nya.....aku pun mula  la tanya kawan2 mcm mana nk siang ikan keli tu......suma x tau......hah apa lagi buat pala la......aku pn mula la proses ikan tu.....simpan la dalam peti ais.....simpan....punya simpan x masak2.....nk tanya malu....last2 p bli bahan2 la.....ha ni di kat bawah ni resepiaku dh sediakan dh...



Bahan-bahan(ni untuk dua org makan)

  • 1 ekor ikan keli sederhana besar (disiang,dibersihkan dan direndam dgn air asam jawa dan garam kasar)ni pastikan bersih tau.....nt bau hanyiaq.....hampa x mau makan plak...
  • 10 biji cili api/ 5 biji cabai tanduk (boleh + klau nk pedas)tengok agak2 cili yg nmpak mcm tanduk tu ...ha btoi la tu....
  • 3 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih- nk sedap boh lebih....
  • sebatang serai
  • 1 inci kunyit hidup
  • semangkuk santan/500ml
  • garam dan perasa secukupnya
  • sedikit garam halus dan serbuk kunyit
  • 2 keping asam keping
  • 1 biji buah tomato & daun kunyit (ikut suka tak letak pun jadi gak)

Cara-cara

  1. ikan kena dibersihkan btoi2, pas tu diperap dgn garam halus dan serbuk kunyit,..gorengkan ikan jgn terlalu garing agak2 cun angkat terus.Tips.....kalau nak bg hilang lendir,gaul ngan tepung gandum....biaq sat then bru basuh.....
  2. tumbuk cili api + bawang merah + bawang putih + serai dan kunyit hidup.(tumbuk jgn tak tumbuk...)
  3. pas tu hampa tomeh bahan2 yang telah ditumbuk pastikan smpai naik bau wangi (pecah minyak la org kata)
  4. masukkan pati santan,asam keping dan biaq sampai menggelegak sekejap. pastu hampa masukkan garam n serbuk perasa.
  5. lastly baru masuk ikan keli kita tadi yg telah digoreng tadi, masukkan bersama buah tomato n daun kunyit,...da siap dah boleh makan dengan nasi panaih2...,tapi sebelum tu........pesanan ni.............. sediakan la air lebih sikit untuk yg x tahan pedassss....hahahahahahaha... 
Ha dah boleh hidang.......pandai2 la hampa dekorasi dia noh......bubuh cili ...buat bunga cikit.....hah tudia ....terangkat..... Tima Kasih pada kawan2 yg bg nasihat.......Bebudak umah aku yg dikasihi....thanks alot.....
Selamat mencuba tau....... ni pada kawan2.....hampa x mau try ka......

5 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...